HTML

Kártyát NEM fogadunk el!

Azoknak a helyeknek, üzleteknek, éttermeknek a feketelistáját állítjuk össze, ahol - érthetetlen módon - a mai napig nem lehet bankkártyával fizetni. sőt: többnyire már a kérdést is érthetetlen sértődés követi. Várjuk a jelentéseket és a sztorikat a kártyamentes helyekről, hogy közösen ösztönözzük a cégeket e harmadik világbeli probléma megoldására! email: hasitottfa@gmail.com

Friss topikok

Linkblog

Zöld-Pin-Zöld - az első poszt margójára

2008.01.03. 02:14 hasitottfa

Homár barátunk ajánlásának köszönhetően sokan olvasták első posztunkat, s reakciókban sem volt hiány - ezúton is köszönjük mindenkinek az aktivitást, ami azt bizonyítja számunkra, hogy van értelme a témáról beszélni!

Többen írtátok, hogy a lista igazságtalan, mert nem azok a kiskereskedések tehetnek az anomáliáról, amik nem engedhetik meg maguknak annak a szervízdíjnak a kifizetését, amit a pénzéhes bankok rájuk hárítanak. Nos, kezdeményezésünk nem ellenük irányul, senkit nem nézünk tökhülyének vagy velejéig gonosznak (még ha nem is zárhatjuk ki, hogy ilyenek is vannak); a helyzet nyilván nem véletlenül olyan, amilyen, de ez még nem jelenti azt, hogy így is kell maradnia mindörökké. Mellesleg, ha tényleg a bankok a ludasak, akkor meg ennek kell kiderülnie, talán nem eredmény nélkül.

Kínos, hogy majd' húsz évvel a rendszerváltás után még mindig "nyugatozni" kell, ám tény, ha például Angliában vásárolsz, akkor a legkisebb trafikok többségében is tudsz kártyával fizetni, még ha 15 pennyért is veszel valamit - az előfordulhat, bár ritkaság, hogy 2 font alatti tranzakció esetén felszámítanak mondjuk 10 penny felárat, de ez még mindig sokkal jobb, mintha egyáltalán nem tudod használni a kártyát.

Ismerjük tehát fel, hogy piaci verseny van, ami jó dolog: legyen minél több kiskereskedés, ami bevállalja az aktuálisan kisebb hasznot, hogy őt válasszák, s ne a versenytársát. Amelyik pedig ezt nem tudja megtenni, az harcoljon a bankok vagy a rossz szabályok ellen - akár vállvetve a többi ilyennel -, különben a vevők elpártolnak. A nagy cégekről pedig ne is beszéljünk, ott a pénztáros kisasszony tolja csak mosolyogva elénk a kártyaolvasót, "zöld-pin-zöld", és viszont látásra!

Tekintve a beérkezett sztorik mennyiségét, a kedves küldők türelmét kérjük: sorra szerkesztjük a történeteiteket, majd közzétesszük őket. Vannak nagyon hasonló tapasztalatok: a Meki kártyaképtelensége sokatoknak szemet szúrt, nem is beszélve a fogyasztók álmáról, a békávéról, mint ahogy a különböző elektrotechnikai cégek sem járnak élen az elektronikus fizetés terén - írjátok sokan. Ezekből igyekszünk szép kerek válogatás-posztokat összállítani. Várjuk továbbra is a sztorikat!

22 komment · 1 trackback

Címkék: verseny piac bank homár kiskereskedés

A bejegyzés trackback címe:

https://cashonly.blog.hu/api/trackback/id/tr90282765

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Magyar Beteg 2008.01.09. 00:11:48

Hála a BKV-nek több a fagyott hajléktalanA tavalyinál sokkal több hajléktalan kerül be szinte teljesen kihűlve a kórházakba, és emiatt sokukon már nem is tudnak segíteni. Ráadásul a legtöbb hajléktalan, amint teheti, visszamegy az utcára, mert nem akar be…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Navarone 2008.01.03. 10:28:05

Sok cég azért nem vállalja a kártyás fizetést, mert nagyon nagyok a költségei. Indokolatlanul nagyok.

tikus 2008.01.03. 10:44:05

Ez a blog alapvetően mellényult.
Nem a kiskereskedőn kell elverni a port, hanem a kártyatársaságokon. Néha szóba elegyedek olyan vevővel, aki nálam kártyával fizet (nálam lehet), mert sokan szóvá teszik, hogy de jó, az ingyenes. Amikor elmondom, hogy 2,5-3%-ot von le a bank, akkor tátva marad a szájuk. Ráadásul nem válogathatok, ha van terminál, köteles vagyok elfogadni a kártyás fizetést akkor is, ha az veszteséget okoz. Konkrétan vannak olyan gyógyszerek (patikám van), aminek az árrése Mikola doktornak hála 2-3 % ALATT van, ad abszurdum 0,1-0,01 %-nyi. Ebből még fizessem a bank extraprofitját is, igaz? ....... Ide egy hosszú-hosszú káromkodást kell elképzelni, amit a kiskorúak védelme érdekében önkimoderáltam.

Ezzel együtt egy étteremben tényleg legyen kártya, a 100-200 %-os haszonkulcs lehetővé teszi.

macilaci 2008.01.03. 11:02:09

Bank és kártyatársaság ellen harcolni?
Ez talán reménytelenebb, mint bármely állami hivatal ellen!

Jó reggelt, ez itt Abszurdisztán! Itt minden visszafelé működik, az emberséget és a logikát maximálisan nélkülözve.

Akinek mégis van konkrét ötlete, hogy egy pár fős kisvállalkozás hogyan kényszeríthet egy bankot a kiskereskedők kárára összeharácsolt extraprofitjának egy részéről való lemondásra, ne habozzon megosztani velünk.

Mindent elárul a honi kártyaelfogadás témáról az, hogy ha egy bolt kártyát szeretne elfogadni, a két (OTP és K&H) ilyen szolgáltatást végző bank nem biztos, hogy "megengedi" ezt. Nálam volt egy darabig terminál, de egyszercsak jött egy OTP-s ember, hogy nem volt elég a forgalom, most azonnal elviszi innen.

Samott 2008.01.03. 11:16:13

Szamitastechnikai bolt, arlista aljan: "A feltüntetett árak már tartalmazzák a 2%-os készpénzfizetési kedvezményt!"

Mas: jo dolog a kartyas fizetes, de a tokom televan amikor valaki egy videki Penny Marketben 800 forintos vasarlasat kartyaval akarja kifizetni... ugyanis ott meg nincs allando, online kapcsolat igy minden kartyas tranzakcio legalabb 1 percel hosszabb mint a keszpenzes... es ha a sor hosszu, mindig van nehany idiota...

lilian 2008.01.03. 12:21:14

Tényleg nagyok a kártyás fizetés költségei a kereskedő felé, de vajon akkor hogy lehet, hogy küldöldön megoldják ezt? Nem hinném, hogy nálunk direkt többet kérnének... (Utálok kp-t használni, egyszerűbb és vásárlóként olcsóbb is a káryás fizetés.)

Egyébként a Kaiser's áruházak nekem a pozitív példa, nagyon gyors termináljuk van, és szavuk sincs, ha kis összeget is kártyával fizetek.
Viszont számtech üzleteknél gyalázat, hogy mennyire nincs terminál. Elvből nem veszek laptopot pl. olyan üzletnél, ahol ennyi zsetont kpban kérnek, több százezerrel nem fogok az utcán szaladgálni, könyörgöm, 2008-at írunk... Építse be az árba, inkább kifizetem, de ez így szánalmas. :S

crix 2008.01.03. 12:46:53

notebook.hu tipikusan ilyen... csak kp... mammutban ott van mellette edigital. ismerős csaj venni akart notebook-ot. Mondtam neki, hogy mielőtt kiveszi csekk edigital kínálat. Volt ua típus másfélszer akkora akksival 1k-val többért, és lehetett kártyával fizetni. Notebook.hu meg be is szopta így...

macilaci 2008.01.03. 13:05:44

Samott: a kártyaelfogadós szerződésben ezt kifejezetten tiltják. Kerek perec benne van, hogy azonos termék kp-s és kártyás vásárlása közt nem tehetek hátrányos különbséget a kártyásnak. Ha a bank meglátja az adott esetet, simán felbontja a szerződést

lilian: De, konkrétan tudom, hogy több európai országban agyságrendekkel olcsóbb a terminál üzemeltetése. Megveszed a POS-t, nincs beépített bérleti díj, kötelező "karbantartás", a tied, azt csinálsz vele, amit akarsz. Ha nem tetszik a bankod, viheted máshova az egészet. Apropó, kötelező karbantartás, soktízezres (~60.000 Ft/alkalom) díjért kijön egy krapek és sűritett levegő spray-t fúj a készülék nyílásaiba évente kétszer. Ha egyébként bajod van azzal a Monétel trágyadombbal, pl. nem olvassa a kártyát, kipurcan a modem, le se szarnak hetekig. Ha van saját rendszered, neadj'isten összekötve a kasszával, hogy ne kelljen külön beütni a POSba is az összeget, elhajtanak vele a retekbe, csak az ő szarjukat használhatod, és nem is kötheted össze a pénztárgépeddel.

Nem vagyok én ellene a kártyás fizetésnek, ha nem okoz több kárt, mint hasznot. Én is szeretek "kártyázni", gyors és kényelmes.

Bigus Dickus 2008.01.03. 13:25:43

A bank a világon mindenhol jutalékot von le a kereskedőtől a bankkártyás fizetésekért. Ezért éri meg a banknak kártyát kibocsátani.

Tőlünk nyugatabbra egy kereskedő sem rinyál a jutalék miatt. Mert tudja, hogy a kártyás fizetés a saját jól felfogott érdeke. Különben a vevő megy a másik kereskedőhöz, az ő forgalma és profitja meg csökken, a végén meg bezárhatja a boltot. A kereskedőnek meg ezért éri meg a kártyaelfogadás.

Fejlettebb gazdaságokban a fizetések túlnyomó többsége kártyás tranzakció. Nálunk még mindig készpénz. Ezért nem is a sarki kisbolt a probléma, ha nem fogad el kártyát.

Ebben a blogban azokat a nagynevű cégeket, boltokat kellene gyűjteni. akiknek nem lenne gond a kártyaelfogadás, mégsem teszik.

Én főleg azokra haragszom, ahol alapértelmezésben egy kalap pénzt szokott otthagyni az ember, mégsem lehet kártyával fizetni. Saját példák: autókereskedések, autószervizek, gumisok, ügyfélszolgálatok, műszaki-számitástechnikai boltok stb.

macilaci 2008.01.03. 13:40:03

Bigus Dickus: "A bank a világon mindenhol jutalékot von le a kereskedőtől a bankkártyás fizetésekért."
IGAZ! Csak az a nem mindegy, hogy mennyit! Ha a végére erős minuszban zársz, mert a bank elvitte azt, amiből a saját fenntartásod menne, az nem buli. Annál több értelme van, ha otthon nézed a teleshopot a munkanélküli segélyből. Ismétlem, a bolti kereskedőnek NEM éri meg a kártyaelfogadás, ha elviszi a hasznot.
Sőt, nagyon lesarkítva megéri, ha a mínuszba futó vásárlás nem a te üzletedben történik, hanem a szomszédéban.

Természetes, hogy pl. a ruhaboltban, ahol a minimum árrés 100-150%, belefér az a 3% a banknak, és szívesen látják a kártyádat, vagy az én kártyámat. De egy számtech bolt 6-8% árréséből irreálisan sok a 3%! Pl. akciós notebook-okon sok esetben jó, ha kétezer az árrés, amiből a kócerájt fenn kéne tartani!

Ne értsen senki félre, nem sírok én, hogy jaj-jaj szegény kereskedő vagyok én, mert nem így van, megy a bolt átutalással és kápéval.

Darázs Csaba 2008.01.03. 14:08:20



Azért hajba ne kapjatok azon, a Nyugat mennyire fejlett !!! Jártatok-e már a vendégváró, turistabarát Ausztriában ? SEHOL nem lehet kártyával fizetni a benzinkutak kivételével. Ahol ki van téve a Mastercard/Visa matrica, apró betűkkel alá van irva: Austrian Cards Only.

ATM kártyával mint a Maestro már jobban jársz, csak akkor éppen a kártyás vásárlás értelme vesz el. Megjegyzem Németorszgában ma is találsz rengeteg vendéglátóipari egységet, még szállodát is, ahol semmilyen kártya sem OK.

Bigus Dickus 2008.01.03. 14:37:50

Azért az enyhe túlzás, hogy Ausztriában sehol sem lehet kártyával fizetni. Én még ezzel ott nem találkoztam. Bécsben pl. az összes múzeumben is lehet a belépőért kártyával fizetni.

Az elektronikus fizetést azért találták ki, mert a készpénz igen drága fizetési forma. Az lehet, hogy a kereskedői jutalék nyugaton kevesebb, de az az általános kamatszinthez (hitel, betét) igazodik, ami meg sok más gazdasági tényezőtől függ. Ebbe kár itt belemenni.

Ahogy már irtam, a gond az, amikor sok tizezres tételeket nem lehet kártyával kifizetni. A 4 db téli gumit, az autójavitást, az épitőanyagot, a laptopot stb.

Dervenkál Egon 2008.01.03. 14:52:18

Ja, még egyet nem értek!!!!

Csak POS terminálban lehet gondolkodni???? Én a szerződéses taxis céggel utazom és sokszor fizetek kártyával az autóban. Igaz némelyik sofőr morog, hogy most akkor elő kell venni a kis lehúzó készüléket, de teljesen rendben működik. Általában 48 órán belül kész a terhelés. És nem hiszem, hogy a taxiban annyira megérné a banki jutalék, szóval vélhetően olcsóbb. Igaz csak dombornyomott kártyával működik, dehát nem annyival drágább egy mastercard, mint egy maestro.

macilaci 2008.01.03. 15:22:48

Dervenkál Egon: Boltba már nagyon régóta nem adnak régi fajta "offline" lehúzót.
Egyébként, ahogy mondod, az csak dombor kártyával megy, a többségnek meg elektronikus van, tehát megint az értelme megy el a dolognak.

Dánia a mintapélda a csak saját kártyás országra, az üzletek nagy többségében leeht kártyával fizetni, de nem Visa meg MC és társai, hanem a saját "DK" kártyájukkal. A külföldivel ATMből kell pénzt kivenni. Kivétel egy nagyon kevés koppenhágai túrista-frekventált nagy ajándékbolt.

Dervenkál Egon 2008.01.03. 15:59:48

egy-két gondolat még
- lehet, hogy itthon több az electron kártya, de érdekes módon küldföldön sokkal jobban szeretik a dombornyomottat.
- nem tom hogyan, de az egyik bank (nem írom le a nevét, de tök véletlen ügyfél vagyok náluk) most azt hirdeti, hogy egész eruópában ingyé lehet náluk pénz átéemelni.
-náluk miért nem létezik a cash-back, mint szolgáltatás?????

Bit Rot 2008.01.03. 16:48:20

"- nem tom hogyan, de az egyik bank (nem írom le a nevét, de tök véletlen ügyfél vagyok náluk) most azt hirdeti, hogy egész eruópában ingyé lehet náluk pénz átéemelni."

UniCredit, ha jól emlékszem a reklámra.

impetus 2008.01.03. 18:16:23

Szintén Ausztria: Karácsony előtt voltunk kint, a nagy boltokban: MediaMarkt, Conrad, stb. a 6, itthon használt kártya közül egyikkel se tudtunk fizetni. Ott is az történik, hogy a legolcsóbb lehetőséget választják a boltok.

arg 2008.01.03. 21:52:59

Pontosabban Visa kártyával nem tudsz ott fizetni.
Én a primkó kis Maestrómmal egész jól elboldogultam...

Dervenkál Egon 2008.01.03. 22:01:06

Ja német nyelvterületen van ez a Euro-cheques gond, mert a 70-es évek végén ez volt az első kézpénzkímélő megoldás. Aztán annyira sikeres lett, hogy a németek (némely tartományban), de sok osztrák is csak az utóbbi 10 évben kezdi megszokni, hogy van rendes bannkártya is. Az EC-ből ugyanis papír helyett kártya lett, ami azért nem teljesen úgy működik mint a normál debit kártyák.

asdf 2008.01.03. 22:13:44

crix ·
notebook.hu tipikusan ilyen... csak kp... mammutban ott van mellette edigital. ismerős csaj venni akart notebook-ot. Mondtam neki, hogy mielőtt kiveszi csekk edigital kínálat. Volt ua típus másfélszer akkora akksival 1k-val többért, és lehetett kártyával fizetni. Notebook.hu meg be is szopta így...

Es _velhetoen_ az egyikhez a gyartoi szerviz adta a garanciat (magyarorszagi szervizzel), a masik meg szurkeimportos, az edigtal adta a jotallast, es hetekig utaztatjak majd a vilag masik felere meg vissza, ha baj van vele.
A mistral is olcso volt, a -torvenyserto- garis ugyintezeset meg ismer mindenki. Aztan perpill kb. a masodik utodcegnel tartanak (termeszetesen az elozovel megegyezo tulajdonosokkal), es ha jol tudom egyetlen boltjuk mukodik mar csak (az osztrakok sem).

Steve_Hun 2008.01.03. 22:58:53

Én Finnországban élek és itt gyakorlatilag elképzelhetetlen lenne olyan üzletet találni, ahol nem fizethetsz kártyával! És nem csak a dombornyomott (Visa/Mastercard) kártyákat fogadják el, hanem az elektronikusakat is ill. a legtöbb helyen az AMEX is OK, meg elég sok boltban fizethetsz Diners Club kártyával is. Emellett létezik az ő nemzeti "bankkártyájuk", ami használható fizetésre és kp felvételére is (csak Finnországban). De ez a bankkártya megszűnik a SEPA miatt és most nagyon úgy tűnik, hogy helyette a VISA Debit-et fogják "nyomni", ami viszont már szintén mindenhol működni fog.

Hogy egy kicsit visszautaljak a blog indító postra, nálunk ha pizzát rendelek, akkor a rendelés felvételekor a telefonban megkérdezik, hogy kártyával, vagy kp-vel fizetek és ha kártya, akkor a futár hozza a kis leolvasót magával (elektronikus kártyákat ők is elfogadják). Kártyával lehet fizetni az összes taxiban (a legtöbben visa electron is ok), a vonatokon a kalauznál ill. a távolsági buszon a sofőrnél, de ezutóbbi kettő csak a dombornyomott kártyákat, ill. a finn bankkártyákat fogadja el!)

A boltokban nem problémáznak a kártyás fizetés miatt (sokszor akkor néznek rád furán, ha nagyobb összeget nem kártyával fizetsz), ami egyébként GYORSABB mint kp-val fizetni, ugyanis amint lehúzta az olvasóban a kártyát, már jön is a visszaigazolás.

Ami mostanság "újdonság", hogy egyre több helyen kell a "chipet használva" fizetni. Ilyenkor nem "lehúzzák" a kártyát, hanem az olvasóba nekem kell bedugni, beütni a PIN kódot és kész. Ekkor viszont nem kell aláírnom a bizonylatot.

macilaci: Finnországban nem gond az OTP-s kártya használata :), bár én kb 6-8 éve voltam Dániában 2 hétre (nem turista övezetben) nekem ott is elfogadták az akkor még Visa Electron Junior kártyám... Viszont a norvégoknál 2 hónapja megszívtam, mert sem a magyar sem a finn kártyáimat nem tudtam használni az egyik boltban (próbáltam betéti és hitelkártyát is)... kiderült hogy ők csak norvég kártyákat fogadnak el (na ez persze szerencsére nem általános dolog, csak onnantól kezdve figyelnem kellett)

Utolsó gondolatként pedig megemlíteném, hogy Finnországban a kp felvétel ingyenes az összes ATM-ből (amit egyébként OTTO-nak hívnak :D), ugyanis a bankoknak van egy darab, közös nezeti ATM hálózatuk... nem kell keresgélni, hogy hol van az én bankomnak automatája. Ill (csak hogy tovább borzoljam a kedélyeket) a Nordea által kibocsátott kártyámmal ingyenesen veszek fel kp-t az összes eurót használó országban (minden ATM-ből)(ezért köszönet az EU-nak, SEPA RuLeZ), valamint Norvégiában és Svédországban, ha az ottani Nordea ATM-jéből veszek fel pénzt!

Úgy gondolom ennyi mára bővel elég volt belőlem, arról nem is beszélve, hogy jócskán eltértem az alaptémától (ezért bocs).

Steve

miraclehappen 2008.01.04. 00:41:08

Én úgy látom, hogy amíg a mi kis proli országunk arról szól, hogy minél jobban megszedhessem magam (tisztelet az igen csekély réteget képező kivételnek), addig nem igazán értem, hogy mit várunk el szolgáltatás címszó alatt!? Hiszen a szolgáltató érdeke nem a szolgáltatás nyújtása, hanem a minél kevesebb problémával járó pénz beszedése. Aki még erre nem jött rá, az vagy nem itt él, vagy vak, vagy örök optimista. Amíg a MENTALITÁS nem változik, addig hiába várunk is bármit (én éveken keresztül szívinfarktus közeli állapotba kerültem a sok ezer ilyen cég és vezetője miatt, aztán úgy voltam vele, hogy vagy elfogadom, és nem érdemes problémázni vele, vagy elköltözöm innen - változtatni egyedül úgyis képtelen vagyok rajta). Annak örülök, hogy a civil szerveződések egyere erősebbek a világan, és most már Magyarországon is, így felcsillanhat a remény igen apró szikrája, hogy esetleg minimális változás állhat be. Viszont amíg a szociális körülmények mindenkit arra bíztatnak hogy inkább vegyen, mint adjon, addig becsületes árus legyen a talpán aki tisztességes, kedves, udvarias módon szolgál ki, és még esetleg a törvényt is betartja... A bankok pedig maguktól nem fognak olcsóbb, emberbarátibb csomagokkal kedveskedni, hiszen nincs semmilyen nyomás rajtuk. És itt kezdődik az erkölcstelenség, ami úgy látszik ebben az országban senkit nem zavar ha 7 nullával végződik a havi apanázsa...

x 2008.01.04. 11:43:13

Burger King Fővám tér... nem szoktam ide járni, de baromi éhes voltam és csak kártya volt nálam, nem esett jól...
süti beállítások módosítása